Toestroom van Roemenen en Bulgaren naar Nederland

Standard

Om je even op de hoogte te brengen van dit nieuwsfeit heb ik deze blog geschreven. Het gaat over de toestroom van Roemenen en Bulgaren naar Nederland. Het kan namelijk invloed hebben op onze werkgelegenheid dat zij hier heen komen!

media_xl_1988831Sinds 1 januari 2014 kunnen Roemenen en Bulgaren in Nederland gaan werken zonder dat ze een werkvergunning nodig hebben. Veel mensen, waaronder politici zijn bang dat de Roemenen en Bulgaren “onze” banen in gaan pikken. Zijn die zorgen terecht? Persoonlijk denk ik van wel. Maar er zullen ook banen blijven die niet zo makkelijk in pik baar zijn. Er worden nu al veel tuinbouw banen door Polen ingenomen. Daar in tegen zijn er niet veel Nederlanders die in de tuinbouw werken. Dus misschien zijn het wel de Polen die in eerste instantie moeten vrezen voor hun banen. Wanneer de Bulgaren en Roemenen beter ingeburgerd zijn §denk ik echter dat ook wij op moeten gaan passen.

media_xl_1017272

Zelfs de D66 stemmers als “EU lovers”  hebben hier zo hun bedenkingen over. Dat blijkt uit onderzoek van de Elsevier. Zij hebben 1.800 mensen ondervraagd waarvan 80% het er niet mee eens is dat Roemenen en Bulgaren vrij in Nederland kunnen komen voor werk.

  • Onder de PVV-kiezers ligt het aantal dat tegen is op 100%.
  • Bij de VVD is dat 91%.
  • Dan volgt de SP met 82%.
  • En ook de PvdA en de CDA met een duidelijke meerderheid van 75%.
  • Tot slot stemmen ook de D66 stemmers met een meerderheid van 53% dat de grenzen niet zomaar opengezet mogen worden voor Roemenen en Bulgaren!

“Het probleem is niet dat die mensen hier werk komen zoeken. Wel dat ze niet allemaal werk zullen vinden of hun job na een tijdje zullen verliezen. Dan komen ze in het circuit van de sociale zekerheid terecht of voor bijstand”.Dat zei Liesbeth Homans tegen de krant De Standaard. Ook Daniël Turmont de  burgemeester van Gent van ons buurland België is bang voor de toestroom van Roemenen en Bulgaren naar zijn stad. Burgemeester Daniël Termont sprak daarover zijn zorgen uit nadat de EU het besluit had genomen de Roemenen en Bulgaren toegang te geven. “Mensen hokken nu al in krotten samen in Gent. We kunnen niets doen om de migratie tegen te houden, maar we moeten ons wel voorbereiden op opvangplaatsen, in het onderwijs, in crèches, enzovoort. Dat is niet meer houdbaar.” In ons land zijn ze het meest bang voor overlast in Rotterdam en Den Haag. De steden zouden de immigranten geen burgerservicenummer willen geven als er twijfel bestaat over hun verblijfplaats. Misschien ook wel terecht wanneer er echt  zoveel last van ondervonden wordt. Ik denk dat we gewoon af moeten wachten en kijken hoe dit plan van de EU zich verder gaat ontwikkelen.

ANP-7713404-470x340

Bronnen:
www.tv-visie.nl
www.elsevier.nl
www.z24.nl

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s