Ben jij makkelijk te beïnvloeden?

Standard

Wanneer je jong bent wil je er maar al te graag bij horen. Jongeren zijn het meest makkelijk te beïnvloeden en daardoor hebben ze ook meer last van groepsdruk. Stel je voor, je bent 13 jaar en je hebt nog nooit gedronken. Je hebt een oudere broer van 18 en je bent alleen thuis met hem en zijn vrienden.

eggs_broken-300x250

Wanneer de jongens gaan drinken en jij als 13 jarige daarbij zit is het lastig om néé te zeggen wanneer ze je een drankje aanbieden. Op dat moment kun je je flink onder druk gezet voelen. Dat kan komen doordat je tegen ze opkijkt, stoer wilt doen of dat je eigenlijk geen néé durft te zeggen.

Groepsdruk wordt bepaald door je innerlijk, hoe je voelt en hoe stevig je in je schoenen staat.
Wanneer je stevig in je schoenen staat en zegt: “Néé dat wil ik niet”. Dan heb jij dus minder last van deze zogenoemde groepsdruk.

Er zijn veel jongeren die door groepsdruk dingen doen die ze normaalgesproken niet zouden doen. Zoals bijvoorbeeld bij een ontgroening van een studentenvereniging. Wanneer je een opdracht niet uitvoert ben je bang dat je uit de groep gekickt wordt. En terecht want dat is waarschijnlijk ook het geval. Maar daardoor zou je dingen kunnen doen die je normaal gesproken niet doet. Dus let vooral goed op dat dat niet gebeurd en blijf vooral jezelf! Want jijzelf bent de enige waar je voor altijd mee moet leven. En dat jij jij bent is ook de rede dat je vrienden je mogen en die wil je absoluut niet kwijt!

Kijk hoe beïnvloedbaar jij bent en doe de test!
De eerste link is een test met een wetenschapper waarvan je naar zijn stem moet luisten. En de tweede link is een korte vragen lijst waar een uitslag uit komt.
http://tiouw.nl/nlp/index.php?/archives/1002-Hoe-makkelijk-ben-jij-te-benvloeden.html
of deze?
http://www.flair.be/nl/doe-de-test/174928/laat-jij-je-snel-beinvloeden-door-anderen

Ook leuk, nog een filmpje over groepsdruk. Het wordt gespeeld door kinderen van een middelbare school. Ze laten je het een en ander zien over drank gebruik toen de minimale leeftijd nog 16 was. En ze laten zien wat her kan gebeuren als het je aangeboden wordt wanneer je met een groep bent.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s