Hoe mis kan miscommunicatie gaan?

Standard

Hier een voorbeeld van miscommunicatie tussen twee collega’s. Het is een situatie waarbij er eigenlijk niet goed geluisterd wordt. In het voorbeeld spreken twee collega’s met elkaar.

Sander zegt: “Ik ga even een boterham halen.”
Emmely zegt: “Doe mij ook een boterham.”
Sander is zijn eigen boterhammen uit de auto gaan halen. Voor Emmely is hij naar de winkel gegaan waar hij een pakje boter en een pak ham is gaan kopen. Emmely kwam natuurlijk niet meer bij van het lachen, want zij wilde natuurlijk ook gewoon een complete boterham. Maar dat had Sander dus niet goed begrepen. En nee het was niet voor de grap Sander had Emmely serieus verkeerd begrepen waardoor hij met het verkeerde terug kwam. Emmely heeft dit opgelost door Sander zijn boterhammen op te eten en Sander is terug gegaan naar de winkel om boterhammen en plastic messen te kopen. Zo hebben ze toch nog complete boterhammen kunnen maken.

Eigenlijk snap ik wel wat er mis is gegaan, want beide woorden komen voor in het woord boterham. En het was vooral ook heel aardig van Sander, want hij had kant en klare boterhammen in zijn auto liggen. Voor Emmely is hij speciaal naar de winkel gegaan om boter en ham te halen.

In zo’n situatie ga je er vanuit dat iemand je begrijpt. Het is lastig te beoordelen of iemand je boodschap heeft begrepen. Dat komt doordat je beide een andere mening hebt over de duidelijkheid van de informatie. En dat komt voor in het dagelijks leven bij veel verschillende mensen. Sander had de boodschap van Emmely waarschijnlijk niet goed verstaan. Maar Emmely ging er vanuit dat Sander haar had begrepen. Zo blijkt maar weer dat we onze eigen mening graag laten gelden, daardoor laten we die van een ander vaak achterwegen. Wanneer mensen hun eigen waarheid teveel claimen kunnen er zelfs conflicten ontstaan. Dat kan verschillen van kleinere tot grotere conflicten, maar gelukkig konden de personen in dit voorbeeld er hard om lachen.

Mijn tip aan jou. Goed luisteren maakt een groot verschil!

Miscommunicatie_1316104464

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s