Duurzame ontwikkelingen

Standard

We zien het allemaal wel, duurzaam produceren wordt steeds belangrijker voor ons en onze leefomgeving.

Duurzaamheid foto

Duurzaam evenwicht
Het duurzaam produceren wordt steeds belangrijker omdat we onze leefomgeving graag willen behouden zoals die nu is. We willen dat onze kinderen, kleinkinderen en hun kinderen ook nog op deze wereld kunnen leven. De grondstoffen die we nu gebruiken beginnen op te raken. We zoeken naar een bepaald evenwicht tussen ecologische, economische en sociale punten die belangrijk zijn voor een werkzame en gezonde samenleving.

Natuur
In Nederland hebben we een grote ecologische voetafdruk. We hebben veel hulpgrondstoffen nodig en die importeren we vanuit landen met lage inkomens zoals:

  • Afrika
  • Zuid-Azië
  • Latijns-Amerika

Doordat we dit doen dragen we bij aan de economische ontwikkelingen, maar we dragen daardoor ook bij aan het laten verdwijnen van de natuur. De CO2 uitstoot wordt hoger en ons klimaat verandert. Volgens het WNF scoort Nederland ook slecht op het gebied van “schone technologie”. We passen de duurzame productie niet zo goed toe als andere landen. Het gebruik van LED-lampen, zonnepanelen, windmolens ect. is in Nederland relatief laag. Wil jij kijken hoe groot jouw ecologische voetafdruk is klik dan op de volgende link!voetafdruk ecologisch

http://www.wnf.nl/voetafdruktest/

Samenleving ontwikkelt duurzame plannen
Ooit was het alleen de overheid die zich inspande om duurzaam te gaan leven. Maar tegenwoordig houden de burgers zich er ook mee bezig: minder voedsel weggooien, minder vaak met de auto gaan, zelf voedsel verbouwen, energie besparen of door meer duurzame elektriciteit op te wekken . Ook bedrijven zijn er steeds meer mee bezig en maken er werk van. Het kabinet wil graag steun gaan geven aan burgers die dergelijke initiatieven nemen om duurzaam leven te stimuleren. Het kabinet wil niet meer dat de overheid de enige is die voor verduurzaming van de economie zorgt. Ze willen dat bedrijven, organisaties en burgers ook in staat gesteld worden om zelf duurzame oplossingen te bedenken en te ontwikkelen. Dat willen ze doen door knelpunten weg te nemen, bijvoorbeeld de wet- en regelgeving aanpassen of door partijen met elkaar in contact te brengen. De samenwerking tussen de overheid en de samenleving wordt vastgelegd in een “groen” contract: een green deal. Doormiddel van die “green deal” willen ze verduurzaming stimuleren.

Commerciële belangen
Duurzaamheid is belangrijk voor onze samenleving. Veel bedrijven die zeggen dat ze duurzaam zijn, zijn dat helemaal niet. Want een product dat voor 5 jaar mee gaat, kan niet op tegen een product dat bijvoorbeeld 40 jaar meegaat. De berekening die gemaakt wordt, om te kijken of een product duurzaam is wordt vaak ook niet goed uitgevoerd.

En hier nog een erg leuk filmpje, het gaat over hoe de nieuwe generatie denkt over duurzaamheid.

Bronnen:
http://www.wnf.nl/voetafdruktest/
http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/duurzame-economie/groene-groei

Advertisements

One thought on “Duurzame ontwikkelingen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s